divendres, 14 de maig del 2021

Avui fa 30 anys: Sailing the Seas of Cheese - Primus. 1991, un gran any per a la música

 
Salpar per navegar lluny
 
Primus, paraules majors en la moguda més alternativa, funky i metalera dels 90, amb una estètica molt particular, unes lletres entre ambigües, delirants i humorístiques i a sobre, excedint-se en talent i magisteri a càrrec dels tres integrants d'aquesta formació.
Hi ha bandes, en què hi ha un equilibri molt clar entre els seus components, tant a l'hora de compondre com la de dirigir el grup. No és l'exemple d'avui, ni de lluny. Aquí l'auriga del carro és en Les Claypool, el baixista, l'instrument que "no sona", però en aquesta banda el baix sona amb més potencia que mai i fa volar tots els tòpics sobre les powers-bands en format trio. A la guitarra tenim, des de gairebé el principi, al Larry LaLonde , deixeble d'en Joe Satriani i que conjunta perfectament amb les línies de baix del Les, encara que sembli que el dos van per camins diferents. Pel disc d'avui, de les baquetes s'encarregava el Tim Alexander, encara que a la bateria, els canvis en el grup han sigut constants.
Com sol ser habitual en les bandes emblemàtiques, els començaments de Primus són nebulosos i difícils, amb giragonses, amb canvis de formació i de nom i també, de provar sort en diferents discogràfiques.
En Les Claypool inclòs va audiocionar per a Metallica quan el seu baixista va morir. Òbviament una bèstia tan particular i tan extrema en destresa com Mr. Claypool desequilibraria qualsevol banda, així que la gent de Metallica van saber declinar el seu oferiment per integrar-se a la seu grup dient-li que el que necessitava era una formació per bolcar-hi el seu talent.
I així va ser que en Les va començar a treballar en el seu projecte amb unes primeres demos publicades amb el nom de Sausage, després vindria el disc en directe Suck on This i a la fi, l'any 1990 s'estrenen amb la discogràfica Caroline Records amb l'àlbum d'estudi Frizzle Fry, on ja hi havia unes quantes cançons dels dos anteriors àlbums esmentats. Es comencen a donar a conèixer fent de teloners de Jane's Addiction i capten l'atenció del públic i la crítica. I arribem l'any 1991 amb l'àlbum que avui compleix anys, a través de la discogràfica Interscope Records, que ja seria l'enlairament definitiu de la banda i també dels millors àlbums que ha realitzat aquest combo.
Ressaltar, que a part de la destresa com a músics, l'estètica també és notable, tant en el disseny dels àlbums, com en la posada en escena dels videoclips, fent una mescla estranya, còmica i extravagant, tota una col·lecció de mèrits que han anat sumant. 
 
Seas of Cheese - Primus

 
Anem a fer un breu raspàs del disc. Aquest obre foc amb "Seas of Cheese", tota una declaració d'intencions, sonant només un contrabaix elèctric i el so d'un vaixell, d'aquests antics de vela i que veiem a la portada del àlbum, navegant pels mars de formatge. "American Life", on aquí el baix no para, és un continu i que aprofiten la bateria i guitarra per anar jugant, fer la seva i recrear-se. "Tommy The Cat", tonada que ja apareixia a Sausage i Suck on This, aquí pren forma definitiva, amb en Les descarregant el seu discurs i amb un trontxant videoclip que us recomano molt que veieu. "Here Come the Bastards" amb una marxa de piconadora, on el beneit d'en Les va repetint i repetint, amb un molt encerat baix i un més que correcte i grinyolant solo de guitarra a càrrec d'en Larry. 
 
  Jerry Was A Race Car Driver - Primus
 
"Jerry Was a Race Car Driver", aquí Mr. Claypool ens torna a il·lustrar amb la història d'un personatge i que serà la tònica de moltes de les cançons de Primus, amb un altre encertat videoclip que té tot un introrelat. M'encanta aquesta cançó, que sembla que tots els instruments van a la seva, però quan s'uneixen ens revelen la màquina potent i de precisió que és Primus. I "Those Damned Blue-Collar Tweekers" on en Les rememora els seus dies de mecànic i tota la tradició que tenia la seva família amb aquest ofici i les addiccions per escapar d'un entorn asfixiant. Aquest tema va ser interpretat al OZZFEST 1999 amb en Buckedhead tal com us mostro en elvideoclip.
 
Those Damned Blue-Collar Tweekers - Primus

El Sailing the Seas of Cheese va ser un escaló més per enlairar la carrera de Primus, on els seus videoclips es posaven freqüentment a la MTV i que per dinàmiques del mercat americà i també per tota l'ona alternativa, va triomfar sense discussió. Vindria després la seva actuació amb més fang del habiutal en el festival de Woodstock del 1994, la cançó de la Winona i el tema de capçalera per a la serie d'animació South Park, i molts més àlbums i concerts, però això és una altra història. 

Tommy The Cat - Primus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...