dimarts, 11 de maig del 2021

Entrevista a Ferida, primera part

Es tot un honor que la primera entrevista que realitzo en eixe mòn blogger sigui a una banda rock, de punk com és Ferida. Potser la xarxa té els seus defectes, però una de les coses més extraordinaries és poguer acostar a la gent amb interesos semblants i compartits. I un exemple ben proper és en Juanvi, conductor del blog SOLS ÉS ROCK 'N ROLL, PERÒ ENS AGRADA i guitarra de Ferida i que ens coneixiem ja des de les primeres passes de EL PROFETA ESTUDIANT i que ha respost al nostre questionari. Ací teniu l'entrevista, aprofitant que aquest mes de març van estrenar el seu nou àlbum Verí.

Com va nèixer el projecte de Ferida, com van ser els vostres començaments i com ha sigut la vostra trajectòria fins al dia d'avui? El nom de la vostra banda d'on va sorgir?
Ferida es va formar l'any 2014. Recorde que Jaume i jo, que ens coneixíem de veure'ns als concerts que es feien per la zona, solíem comentar -mig de broma- que molaria formar un grup junts. Ell venia de bandes com Anaflexia o Fàstic, més enfocades al hardcore i al soroll més extrem; per altra banda, jo venia dels sons més clàssics i rockers de Carcoma (encara seguim en actiu), però als dos ens apassionava també el punk rock, i eixa va ser la direcció que prenguérem per a Ferida. Jaume coneixia a gent de Benissa que també estava desitjant formar una banda, i ahí és quan aparegueren Pablito (baterista) i José (baixista), els dos uns thrashers sense remei, però amants del punk també. I així va començar tot. Anys després Pablito va decidir abandonar el grup i va ser en eixe moment quan Vicent (company meu a Carcoma) va entrar en escena, fent-se càrrec de les baquetes. I ací estem, en ple 2021, amb molts concerts a l'esquena i tres treballs publicats.
El nom de la banda el va proposar Jaume en el seu moment. Recorde que barallàvem també altres, però finalment ens vam quedar amb eixe i crec que vam encertar, perquè encaixa molt bé amb la nostra idiosincràsia com a banda.

De quina manera us ha afectat la pandèmia en el procés de gravar Verí, heu hagut de fer un esforç suplementari?
Doncs la pandèmia ens va agafar en plena gravació, just per la meitat de tot el procés. Per tant, vam haver d'esperar a passar tot el confinament i després anar acabant-ho a poc a poc, quan les mesures anticovid ho van permetre. La putada va ser que, durant tot eixe temps, no podíem anar a assajar tots junts, però finalment no va suposar cap problema, perquè la majoria de les cançons ja venien molt rodades d'abans, només vam haver de repassar-les un poc individualment a casa nostra i res més.

Les cançons del vostre nou treball quin procés han tingut? Feia temps les teníeu al cap o ha sigut un procés més ràpid? Quin és el vostre "modus operandi" a l'hora de compondre els vostres temes?
Poc després del nostre anterior treball Llum Fosca (2017) ja vam començar, sense pressa, a compondre cançons. Per tant, algunes tenen més temps que altres.
Nosaltres sempre hem treballat de la mateixa manera: qualsevol de nosaltres arriba a l'assaig amb uns riffs i una progressió d'acords, Jaume va improvisant melodies, i a partir d'ahí ho anem desenvolupant tot entre els quatre, donant-li forma, fins que arribem al resultat final que a tots ens convença.

Podria dir allò tant dit de "quines influencies tens". Però anem una més enllà. En veus d'influències en les cançons d'aquest nou àlbum?
Quan componem mai intentem que les cançons sonen a altres bandes que ens han influenciat, senzillament traguem de dins el que ens surt, però per altra banda és inevitable fugir de les influències que tots tenim. En primer lloc, Ferida és bàsicament una banda de punk rock, i d'ahí venen la majoria de les influències, però, com comentava abans, cada membre de la banda tenim unes arrels i altres gustos musicals, per tant és fàcil apreciar a la nostra música influències del hardcore, del rock and roll, rock alternatiu... i inclús, remotament, del metal. Per altra banda, Jaume i jo som molt fans del post punk i tota aquella moguda sinistra dels 80, i crec que això també s'aprecia a les nostres cançons.
Bandes que ens han influenciat? Hi ha tantes que no sé ni per on començar. Crec que Ferida tenim identitat pròpia, però quan la gent escolte les nostres cançons imagine que, salvant les distàncies els farà pensar en bandes com Misfits, Dead Kennedys, Bad Religion o Bad brains, entre d'altres.

Feu bandera del veganisme, del perill que l'estat es transformi en un malson totalitari com va advertir en George Orwell. Trobo que en el món de la música hi ha hagut un fort retrocés en presentar la música com munició ideològica. Que penses al respecte?
Pense que hi ha de tot, i està bé així, perquè si totes les bandes tractaren temes ideològics seriosos seria molt avorrit, també té que hi haure espai per a la diversió i una actitud més despreocupada; però no és el nostre cas. En el passat jo vaig escriure algunes lletres, però és Jaume el que es sol fer càrrec d'elles i, de fet, al nou disc les ha escrites totes ell. Crec que Jaume té facilitat i alguna cosa especial a l'hora d'escriure bons textos, aconseguint un equilibri entre temàtiques socials i ideològiques, amb altres més personals, on s'aborden més els sentiments i les sensacions interiors.

Els Stooges van anar a la fàbrica de cotxes Ford per sentir el so de la cadena d'assemblatge i així inspirar-se per treure'n un so més maquinal a la seva música o el cas ben conegut del "I am the walrus" dels Beatles, en què les primeres paraules estan inspirades en la sirena d'un cotxe de policia. Us inspiren elements de fora de la música?
Jo crec que sí, qualsevol cosa et pot servir d'inspiració, encara que siga inconscientment. Una novel·la, una pel·lícula, qualsevol mena de vivència... la inspiració pot estar a qualsevol lloc.

 TOTS SANTS - FERIDA

Facebook: https://www.facebook.com/feridapunk
Bandcamp: http://ferida.bandcamp.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...