diumenge, 30 de maig del 2021
Про Ивана Groove (русское готическое R'N'B) - Отава Ё. Tornant a l'essència
dimarts, 25 de maig del 2021
Entrevista a Ferida, segona part
Aquesta és la segona i darrera part de l'entrevista que li vam fer a en Juanvi a propòsit del llançament de l'àlbum Verí de Ferida. Que la gaudiu!
Jo també ho crec, però sí que ha sigut de forma natural. Pense que a Verí som els Ferida de sempre, però més madurs per l'experiència que hem adquirit amb els anys. La veu de Jaume s'ha tornat una mica més melòdica, i el so en general és millor, gràcies al treball de Rafa Esplugues. Per altra banda, en aquest disc tenim a Vicent tocant la bateria, que no toca ni millor ni pitjor que Pablito, però sí diferent, i això es nota. Crec que eixos són els canvis més significatius respecte als nostres anteriors treballs.
Creus que la xarxa us ha ajudat a promocionar-vos o és un element complementari?
Doncs crec que les xarxes no són decisives, ni molt menys, però sí que poden ajudar a promocionar un grup de música, o qualsevol altra cosa. Però, per altra banda, és obvi que les noves tecnologies en general han tornat a la humanitat més malalta encara del que ja estava. És clar que és pràcticament impossible fugir d'elles, però cal anar amb cura, si no vols quedar-te amb el cervell sec i una realitat distorsionada. En el passat nosaltres vam tractar eixos temes en cançons com "Món Virtual" o "Vides Publicades", les dues pertanyents al nostre debut de l'any 2015.
En el tema "Una veu" parleu de la llengua i de les arrels del perquè canteu en valencià. Com veieu l'escena rock, del punk del País Valencià?
Doncs millor que abans. Va haver-hi una època que semblava que tindre una banda de rock ací i cantar en valencià significava tocar ska amb dolçaina. Després de l'èxit dels Obrint Pas va haver-hi una allau d'imitadors molt insofribles. Per sort això ha canviat, i ara pots veure a bandes de més estils cantant en valencià. Tot i això, encara falta molt per abastar. Pel que fa al punk, doncs sí, hi ha coses, però tampoc molt, no almenys del que nosaltres entenem per punk.
Dediqueu l'àlbum i en especial la cançó "Sempre etern" a Mario Gregorio. Diguem alguna cosa més...
Sí, Mario era molt bon amic nostre. Gran músic i millor persona. Desgraciadament va perdre la vida en un accident automobilístic fa aproximadament dos anys. Per a nosaltres, i per a tot aquell que el coneixia, va ser un colp duríssim. Era molt jove, tenia tota la vida per davant... Però, tal com diu la cançó, ell serà etern per sempre, perquè mai l'oblidarem.
Creus que en temps del reggeton, del trap, hi ha espai pel rock, el punk i tota la seva herència? Penses que hi haurà una reviscolada, un "neorock" o que passarà com una entitat clàssica, com és l'òpera, o la música tradicional, que ja no estan en la primera plana de l'actualitat i viuen de les glòries pretèrites?
És cert que el rock, a nivell de popularitat, no passa per un gran moment. Tal volta la dècada dels 90 va ser l'última de gran esplendor en eixe sentit, amb el boom de Nirvana, tota l'onada alternativa i, posteriorment, el britpop. Ara tot és més underground, però hi ha molta qualitat i diversitat i, encara que no ho parega, sempre hi haurà gent jove amb inquietuds que s'interessarà pel rock i, en general, per la música de veritat. No sé si en el futur tornarà a haver-hi una nova escena que ho pose tot potes per amunt, com en els 90 amb el grunge o amb el heavy metal en els 80 (per posar dos exemples), la veritat és que estaria molt bé, però no crec que siga necessari sempre que la flama continue encesa, i estic convençut de què mai s'apagarà.
Dels programes televisius enfocats als concursos de músics quina opinió en tens? Són una oportunitat o és una mentida més?
Sempre pot haver-hi alguna excepció i que algun artista amb talent passe per un programa d'eixos i li servisca de trampolí per a donar-se a conéixer i poder desenvolupar una carrera; ahí tens l'exemple de Beth Hart, que és una de les artistes més interessants de la música actual. I algun cas més hi haurà, però són casos aïllats, en línies generals eixos programes em semblen un bon merder.
Heu gravat dos videoclips pel vostre nou àlbum. Per a "Tots Sants" heu fet un videoclip d'animació. Com ha estat el procés? Heu suggerit vosaltres o han vingut a vosaltres amb idees sobre com fer-ho?
El mèrit del videoclip de "Tots Sants" és tot de Mario M. Martínez, nosaltres sols li vam passar la lletra i li vam explicar un poc la temàtica de la cançó, i res més. Li donàrem total llibertat perquè coneixíem el seu treball i sabíem que el resultat anava a ser collonut, com així ha sigut.
Per altra banda, del videoclip de "Quan es fa de nit" es va fer càrrec el nostre amic Fornés, que ja havíem treballat amb ell en el passat. En aquest cas la idea del concepte del vídeo sí que va ser nostra, però ell es va encarregar de tota la resta, i el resultat també ha sigut satisfactori.
Teniu ja dates per tocar en directe?
No, de fet en aquests moments no tenim ni local d'assaig, per qüestions que no vénen al cas ens vam quedar sense tindre un lloc per assajar fa bastant temps, i estem mirant per solucionar-ho. De tota manera, la situació actual, de moment, tampoc està per fer molts plans en eixe sentit. Però, per descomptat que, quan puga ser, tornarem a tocar en directe. Ens morim de ganes de poder presentar Verí en viu!
Heu actuat fora el País Valencià? Teniu plans per tocar al Principat o a la resta d'Espanya? A quin indret us agradaria tocar?
Fora del País Valencià hem estat una vegada a Múrcia i dos a Almeria, i van ser bones experiències, especialment en l'última ocasió que vam estar a Almeria, a un festival a la platja, va ser brutal.
Doncs ens agradaria anar a molts llocs, però jo, personalment, tinc moltes ganes d'anar a tocar a Catalunya, i així de pas poder fer-te la visita. Tard o prompte ho farem.
dimarts, 18 de maig del 2021
Computer Love - Balanescu Quartet. Homenatges d'anada i tornada
dilluns, 17 de maig del 2021
Com una merda. Execution - Mike Oldfield
divendres, 14 de maig del 2021
Avui fa 30 anys: Sailing the Seas of Cheese - Primus. 1991, un gran any per a la música
Com sol ser habitual en les bandes emblemàtiques, els començaments de Primus són nebulosos i difícils, amb giragonses, amb canvis de formació i de nom i també, de provar sort en diferents discogràfiques.
En Les Claypool inclòs va audiocionar per a Metallica quan el seu baixista va morir. Òbviament una bèstia tan particular i tan extrema en destresa com Mr. Claypool desequilibraria qualsevol banda, així que la gent de Metallica van saber declinar el seu oferiment per integrar-se a la seu grup dient-li que el que necessitava era una formació per bolcar-hi el seu talent.
I així va ser que en Les va començar a treballar en el seu projecte amb unes primeres demos publicades amb el nom de Sausage, després vindria el disc en directe Suck on This i a la fi, l'any 1990 s'estrenen amb la discogràfica Caroline Records amb l'àlbum d'estudi Frizzle Fry, on ja hi havia unes quantes cançons dels dos anteriors àlbums esmentats. Es comencen a donar a conèixer fent de teloners de Jane's Addiction i capten l'atenció del públic i la crítica. I arribem l'any 1991 amb l'àlbum que avui compleix anys, a través de la discogràfica Interscope Records, que ja seria l'enlairament definitiu de la banda i també dels millors àlbums que ha realitzat aquest combo.
Ressaltar, que a part de la destresa com a músics, l'estètica també és notable, tant en el disseny dels àlbums, com en la posada en escena dels videoclips, fent una mescla estranya, còmica i extravagant, tota una col·lecció de mèrits que han anat sumant.
dimarts, 11 de maig del 2021
Entrevista a Ferida, primera part

Com va nèixer el projecte de Ferida, com van ser els vostres començaments i com ha sigut la vostra trajectòria fins al dia d'avui? El nom de la vostra banda d'on va sorgir?
Ferida es va formar l'any 2014. Recorde que Jaume i jo, que ens coneixíem de veure'ns als concerts que es feien per la zona, solíem comentar -mig de broma- que molaria formar un grup junts. Ell venia de bandes com Anaflexia o Fàstic, més enfocades al hardcore i al soroll més extrem; per altra banda, jo venia dels sons més clàssics i rockers de Carcoma (encara seguim en actiu), però als dos ens apassionava també el punk rock, i eixa va ser la direcció que prenguérem per a Ferida. Jaume coneixia a gent de Benissa que també estava desitjant formar una banda, i ahí és quan aparegueren Pablito (baterista) i José (baixista), els dos uns thrashers sense remei, però amants del punk també. I així va començar tot. Anys després Pablito va decidir abandonar el grup i va ser en eixe moment quan Vicent (company meu a Carcoma) va entrar en escena, fent-se càrrec de les baquetes. I ací estem, en ple 2021, amb molts concerts a l'esquena i tres treballs publicats.
El nom de la banda el va proposar Jaume en el seu moment. Recorde que barallàvem també altres, però finalment ens vam quedar amb eixe i crec que vam encertar, perquè encaixa molt bé amb la nostra idiosincràsia com a banda.
De quina manera us ha afectat la pandèmia en el procés de gravar Verí, heu hagut de fer un esforç suplementari?
Doncs la pandèmia ens va agafar en plena gravació, just per la meitat de tot el procés. Per tant, vam haver d'esperar a passar tot el confinament i després anar acabant-ho a poc a poc, quan les mesures anticovid ho van permetre. La putada va ser que, durant tot eixe temps, no podíem anar a assajar tots junts, però finalment no va suposar cap problema, perquè la majoria de les cançons ja venien molt rodades d'abans, només vam haver de repassar-les un poc individualment a casa nostra i res més.
Les cançons del vostre nou treball quin procés han tingut? Feia temps les teníeu al cap o ha sigut un procés més ràpid? Quin és el vostre "modus operandi" a l'hora de compondre els vostres temes?
Poc després del nostre anterior treball Llum Fosca (2017) ja vam començar, sense pressa, a compondre cançons. Per tant, algunes tenen més temps que altres.
Nosaltres sempre hem treballat de la mateixa manera: qualsevol de nosaltres arriba a l'assaig amb uns riffs i una progressió d'acords, Jaume va improvisant melodies, i a partir d'ahí ho anem desenvolupant tot entre els quatre, donant-li forma, fins que arribem al resultat final que a tots ens convença.
Podria dir allò tant dit de "quines influencies tens". Però anem una més enllà. En veus d'influències en les cançons d'aquest nou àlbum?
Quan componem mai intentem que les cançons sonen a altres bandes que ens han influenciat, senzillament traguem de dins el que ens surt, però per altra banda és inevitable fugir de les influències que tots tenim. En primer lloc, Ferida és bàsicament una banda de punk rock, i d'ahí venen la majoria de les influències, però, com comentava abans, cada membre de la banda tenim unes arrels i altres gustos musicals, per tant és fàcil apreciar a la nostra música influències del hardcore, del rock and roll, rock alternatiu... i inclús, remotament, del metal. Per altra banda, Jaume i jo som molt fans del post punk i tota aquella moguda sinistra dels 80, i crec que això també s'aprecia a les nostres cançons.
Bandes que ens han influenciat? Hi ha tantes que no sé ni per on començar. Crec que Ferida tenim identitat pròpia, però quan la gent escolte les nostres cançons imagine que, salvant les distàncies els farà pensar en bandes com Misfits, Dead Kennedys, Bad Religion o Bad brains, entre d'altres.
Feu bandera del veganisme, del perill que l'estat es transformi en un malson totalitari com va advertir en George Orwell. Trobo que en el món de la música hi ha hagut un fort retrocés en presentar la música com munició ideològica. Que penses al respecte?
Pense que hi ha de tot, i està bé així, perquè si totes les bandes tractaren temes ideològics seriosos seria molt avorrit, també té que hi haure espai per a la diversió i una actitud més despreocupada; però no és el nostre cas. En el passat jo vaig escriure algunes lletres, però és Jaume el que es sol fer càrrec d'elles i, de fet, al nou disc les ha escrites totes ell. Crec que Jaume té facilitat i alguna cosa especial a l'hora d'escriure bons textos, aconseguint un equilibri entre temàtiques socials i ideològiques, amb altres més personals, on s'aborden més els sentiments i les sensacions interiors.
Els Stooges van anar a la fàbrica de cotxes Ford per sentir el so de la cadena d'assemblatge i així inspirar-se per treure'n un so més maquinal a la seva música o el cas ben conegut del "I am the walrus" dels Beatles, en què les primeres paraules estan inspirades en la sirena d'un cotxe de policia. Us inspiren elements de fora de la música?
Jo crec que sí, qualsevol cosa et pot servir d'inspiració, encara que siga inconscientment. Una novel·la, una pel·lícula, qualsevol mena de vivència... la inspiració pot estar a qualsevol lloc.
Facebook: https://www.facebook.com/feridapunk
Bandcamp: http://ferida.bandcamp.com